Teruggave overdrachtsbelasting
14-09-2017

Bij de levering van onroerende zaken moet overdrachtsbelasting worden betaald. Op verzoek kan een teruggaaf van betaalde overdrachtsbelasting worden verleend, wanneer door de werking van een ontbindende voorwaarde de oude situatie zowel juridisch als feitelijk wordt hersteld.

Een akte van levering bevatte een ontbindende voorwaarde. In de akte was verder opgenomen, dat de koper een bedrag per maand zou betalen aan de verkoper als voorschot op de koopsom. Dat vooruitbetaalde bedrag zou niet worden terugbetaald als de ontbindende voorwaarde zich zou voordoen. Als de ontbindende voorwaarde zich niet zou voordoen, zou het vooruitbetaalde bedrag worden verrekend met de verschuldigde koopsom. Door het intreden van de ontbindende voorwaarde is de eigendom van de onroerende zaak weer bij de verkoper komen te berusten. De inspecteur weigerde de teruggaaf van overdrachtsbelasting omdat niet het vereiste volledige herstel van de oude toestand was ingetreden.

Hof Arnhem-Leeuwarden is van oordeel dat de inspecteur het verzoek om teruggaaf had moeten honoreren. Volgens het hof is de toestand van voor de levering zowel feitelijk als juridisch hersteld door de vervulling van de ontbindende voorwaarde. De betaling van een bedrag per maand voor het geval de ontbindende voorwaarde zou intreden maakte volgens het hof geen deel uit van de tegenprestatie voor de levering, omdat deze betaling alleen verschuldigd was als de ontbindende voorwaarde zich voordeed.


zoek in het nieuwsarchief


100 laatste nieuwsartikelen

Salaris dga in 2023
09-11-2023 – Houders van een aanmerkelijk belang, zoals de dga en zijn partner, zijn wettelijk verplicht om voor hun werkzaamheden … Lees verder...

Giftenaftrek in 2023
09-11-2023 – Voor de aftrek van giften aan het algemeen nut beogende instellingen en aan steunstichtingen SBBI geldt een drempel van … Lees verder...